BİLGİ VE TALEP FORMU

Detaylı bilgi almak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Yeni Doğan Bebekler İçin Emzirme ve Gaz Çıkarma

Yeni Doğan Bebekler İçin Emzirme ve Gaz Çıkarma

Ne sıklıkta emzirmeliyim?

Yeni doğan bebeğinizi doğumdan sonraki yarım saat içerisinde veya en geç bir saat içerisinde emzirmeniz gerekir. Bu hem anne olarak sizinle kuracağı ilk temas bakımından önemlidir, hem de bebeğiniz kısa süre sonra uykuya dalacağından yeniden uyandırmak zorlaşacaktır. Bebeğinizi doğumdan sonraki ilk günlerinde yaklaşık 2-3 saatte bir emzirmeniz gerekir. Eğer bebeğiniz 3-4 saatten uzun bir uykuya dalmışsa uyandırarak emzirmeniz gerekir. 2-3 hafta sonra ise kendisi açlığı fark ederek uyanacak ve meme isteyecektir.


Süt gelmiyorsa mamaya başlamalı mıyım?

Bebeğinizi doğru pozisyona getirerek emzirdiğiniz sürece anne sütünün gelmemesi söz konusu olmaz. Ancak doğum sonrası kaygıları yaşayan anneler bebeği aç bırakma korkusu ile mama ile beslemeye yönelebilmektedir. Annenin desteklenmesi, emzirme danışmanlarının anneye emzirme ile ilgili eğitim ve psikolojik destek sağlaması önemlidir.


Sütümü nasıl artırırım?

Anne sütünün artırılması için düzenli beslenmek, yeterli sıvıyı almak ve dinlemek çok önemlidir. Günde 2-3 litre arası su veya sıvı alınması gerekir.


Bebeğimin gaz şikayetleri ne zaman başlar?

Sağlıklı bebeklerin nedensiz şekilde ağladıklarını görürüz, bunlara kolik (gaz sancısı) denir. Bu sancılar bebek 2-3 haftalıkken başlar, 4 ila 6. hafta arası en yoğun olduğu dönemdir, çoğunlukla 3 veya 4. ayda geçer. Genellikle akşamları ve durdurulamayan ağlama nöbetleri ile kendini gösterir.


Bebeğimin gazı olduğunu nasıl anlarım?

Bebeğinizde sürekli huzursuzluk hissi ve rahatlamak için emme isteği olacaktır. Bu istek açlıktan çok sakinleşmek içindir. Uzun süre memede duran bebeğiniz fazla süt aldığı için kusabilir, karnı şişebilir, bacaklarını karnına çekerek gazını atmaya çalışabilir. Bu dönem çok sayıda ağlama krizi yaşanır. Bu krizler genellikle akşamları ve geceleri ani çığlıklar şeklinde ortaya çıkar.


Bebeğimin gazını nasıl önlerim?

Bebeğinizi emziriyorsanız gaz yapan yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Soğan, kuru fasulye, limon, lahana, greyfurt, karnabahar, portakal, brokoli ve kepekli yiyecekler gaz yapabilir. Ayrıca çikolata, çay ve kafeinli içecekler de gaz yapabilir. Alerjik bir yapınız varsa inek sütü içeren gıdalar tükettiğinizde bebeğinizde fazla gaz, ishal, deri döküntüsü, burun akıntısı, öksürük gibi alerjik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda beslenmenizi gözden geçirmeli, bir süreliğine bu yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Her emzirme sonrası bebeğinizin gazını mutlaka çıkarmalısınız. Bebeğinizin gaz sancıları olduğunda bebeğinizi kucağınıza alıp ritmik hareketlerle sırtını ovarak gazını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.