BİLGİ VE TALEP FORMU

Detaylı bilgi almak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Yaşlı Kişisel Bakım Hizmeti Nasıl Olmalıdır?

Yaşlı Kişisel Bakım Hizmeti Nasıl Olmalıdır?

Yaşımız kaç olursa olsun kişisel bakım hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde kişisel bakımımızı tek başımıza yönetmemiz ve tüm bakım ihtiyaçlarımızı kendi kendimize karşılamamız mümkün olmayabilir. Özellikle yaşlılıkla beraber fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarda gerileme meydana gelebilir ve bakım konusunda destek ihtiyacı doğabilir. Bu ihtiyaçlar kimi zaman aile bireyleri tarafından karşılanabilse de bunun mümkün olmadığı veya onların da yetersiz kaldığı çok sayıda senaryo mevcuttur. Bakım ihtiyaçlarının bakım konusunda deneyimli ve uzman personel tarafından karşılanması hem ihtiyaç sahibi hem yakınları açısından oldukça konforlu ve güvenli bir çözüm olarak karşımıza çıkar.


Evde Bakım Nasıl Olmalı?

Peki özellikle de yaşlılara yönelik kişisel bakım hizmetleri neleri kapsamalıdır?

  • Yaşlının yaşam alanı düzenli olarak havalandırılmalı, kötü kokuların önüne geçilmelidir. Ayrıca mekanın her zaman temiz olması ve güneş alması da önemlidir. Tüm bu unsurlar yaşlının iyi olma halini ve tedavisinin iyiye gitmesini etkileyecektir.
  • Yaşlının yatağında çarşaf ve kılıflar sık sık değiştirilmeli, temiz ve düzgün tutulmalıdır.
  • Yaşlının onun için en ideal olan sıklıkta duş alması sağlanmalıdır. Banyo ortamı önceden hazırlanmalı, yaşlının fiziksel olarak destek alacağı tutunma yerleri gibi kolaylaştırıcılar önceden düşünülerek organize edilmelidir. Yaşlı ihtiyaç duyarsa bakım personeli duş almasına yardımcı olmalıdır. Düzenli olarak duş almak veya banyo yapmak hem fiziksel hem de psikolojik açıdan rahatlayabilmek için çok önemlidir.
  • Yaşlı veya hastanın hem saç hem de tırnak bakımı düzenli olarak sağlanmalıdır. Tırnak bakımının düzenli olarak yapılmamasına bağlı oluşabilen tırnak sertleşmesi ve batması gibi rahatsızlıklar birçok yaşlı için keyif kaçırıcı durumlar yaratabilir. Saçların düzenli taranması ve tırnak bakımının yapılması kişinin ruh halini iyi yönde etkiler.
  • Yaşlının giyeceği kıyafetler özenle seçilmelidir. Rahatsız edecek, kaşındıracak, fazla terlemeye sebep olacak kumaşlardan kaçınılmalıdır. Hasta gününün çoğunluğunu yatar durumda geçiriyorsa bu durum göz önüne alınarak yatakta batma hissi yaratmayacak kıyafetler seçilmelidir. Ayrıca kıyafetler sık sık değiştirilmeli, yaşlının ferah ve zinde hissetmesi sağlanmalıdır.
  • Yaşlının vücudunda herhangi bir yara oluşabileceği göz önüne alınarak sık sık kontrol edilmeli, yara oluşumu varsa tıbbi müdahalede bulunulmalıdır.
  • Yaşlının gıda hassasiyetleri, varsa kronik rahatsızlıkları dikkate alınarak ona uygun bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Tüm besin maddelerinin doğru oranda alınmasına dikkat edilmelidir.
  • Yaşlının fiziksel bir engeli olup olmadığı göz önüne alınarak buna uygun olarak gün içinde hareket etmesi, belli sınırlar dahilinde egzersizler yapabilmesi ve ev içinde dahi olsa küçük gezintiler yapması ihmal edilmemelidir.


Kişisel bakım hem yaşam standartlarının yükselmesi ve herhangi bir hastalık sürecinin atlatılmasında büyük bir rol oynar, yaşlıların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar ve iyileşme süreçlerini hızlandırır. Temiz ve düzenli bir yaşam sürmek kişinin özgüvenini ve huzurunu etkileyecek, iyileşme sürecine kolayca odaklanabilmesini ve daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.