BİLGİ VE TALEP FORMU

Detaylı bilgi almak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Evde Ozon Tedavisi

Evde Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi, bir hastalığı veya yarayı tedavi etmek için vücudunuza ozon gazı verilmesi sürecini ifade eder. Ozon üç oksijen atomundan (O3) oluşan renksiz bir gazdır.

Bazı araştırmalar ozonun bağışıklık sistemini uyararak tıbbi durumları tedavi etmek için kullanılabileceğini gösteriyor. Ayrıca dezenfeksiyon için ve çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilir.

Hastanelerde ozon terapi gazı, tıbbi dereceli oksijen kaynaklarından temin edilir.


Nasıl çalışır?

Tıbbi ozon, tıbbi malzemeleri dezenfekte etmek ve 100 yılı aşkın bir süredir farklı koşulları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca yaralarda enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.

Ozon vücut sıvılarıyla temas ettiğinde ortaya çıkan reaksiyonlar daha fazla protein ve kırmızı kan hücresi oluşturur. Bu da vücudunuzdaki oksijen kaynağını arttırır.

Ozon tedavisi vücudunuzdaki sağlıksız süreçlere müdahale edebilir. Araştırmalar ozon tedavisinin şunları etkisiz hale getirebileceğini göstermiştir:

  • bakteri
  • virüsler
  • mantarlar
  • maya
  • protozoa


Tedaviye nasıl yardımcı olur?

Ozon tedavisi çeşitli durumlarda kullanılabilir. Etkinliği ve güvenliği ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.


Solunum bozuklukları

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, solunum bozukluğu olan kişiler ozon tedavisi için uygun adaylar olabilir. 

Akciğerleriniz kanınıza oksijen sağlamaktan sorumludur. Ozon tedavisi kanınızdaki oksijen seviyelerini artırarak ciğerlerinizdeki stresi azaltmaya yardımcı olabilir. 

2014 yılında yapılan bir çalışma, ozon enjekte edilmesinin KOAH'lı eski sigara içenlerde yaşam kalitesini ve egzersiz yapma yeteneğini iyileştirdiğini buldu.

Ozon solumanın özellikle solunum yolu hastalıkları olan kişilerde akciğerleri tahriş edebileceğini veya zarar verebileceği de göz önüne alınmalı ve tedavi doktor muayenesi sonrası ve doktor gözetiminde yapılmalıdır.

Ozon faydalı kullanımlara sahip olsa da, aynı zamanda bir hava kirleticidir ve solunmamalıdır. 


Diyabet

Ozon tedavisi diyabetten kaynaklanan komplikasyon riskini azaltmada da umut vaat etmektedir. Bu komplikasyonlara genellikle vücuttaki oksidatif stres neden olur. 2018’de yapılan bir araştırma ozonun vücudun bağışıklık ve antioksidan sistemlerini aktive ederek ve iltihabı azaltarak oksidatif stresi düzeltebileceğini göstermiştir.

2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, diyabetik ayak ülseri olan kişilerde ozon tedavisi yaranın kapanmasına yardımcı olmuş ve enfeksiyon olasılığını azaltmıştır.

2015 yılında yapılan bir araştırma, ozon tedavisinin diyabetin yaygın bir yan etkisi olan yara iyileşmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.


Bağışıklık bozuklukları

Ozon tedavisi, bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olduğu için, bağışıklık bozukluğu olan kişilere fayda sağlayabilir. 2018'de yapılan bir araştırma, ozonun kanla karıştırıldığını ve HIV'li kişilere enjekte edildiğini, 2 yıllık bir süre içinde viral yüklerini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. Daha düşük viral yük, virüsün daha az olduğu anlamına gelir ve bu da uzun vadeli sağlığı iyileştirebilir.

HIV tedavisinde ozon tedavisinin kullanımı konusunda ise yeterli araştırma bulunmamaktadır.


Ozon tedavisine nasıl hazırlanılır?

Tedavinize hazırlanmanın en iyi yolu bu konuyu doktorunuza danışmaktır. Doktorunuz uygun gördüğü takdirde ozon tedaviniz vücudunuzdan kan çekilerek, ardından ozon gazı ile karıştırıp değiştirerek sağlanabilir.

Kanınızla ozon tedavisi uygulanacaksa, önceki gece bol bol uyuyarak ve o gün sağlıklı bir kahvaltı yaparak kan alımınıza hazırlanmalısınız. Ayrıca bol su içmeye özen gösterin.


Tedavi sırasında ne olur?

Ozon tedavisi almanın birçok farklı yolu vardır. Size en uygun tedavi seçeneğini doktorunuz belirleyecektir.

Ozon tedavisi temelde üç şekilde uygulanabilir:

  • Doğrudan dokuya uygulama: Bir ekstremite sorunu veya yarası için ozon tedavisi alıyorsanız, ozon gazı büyük olasılıkla doğrudan etkilenen vücut bölümünün dokusuna uygulanacaktır. Gaz koruyucu bir örtü içinde verilir.
  • Damardan: HIV gibi iç hastalıkları tedavi etmek için yapılan bu uygulama türünde ozon gazı genellikle sizden alınan kanda çözülür. Ardından, çözünmüş gazlı kan bir IV yoluyla size geri enjekte edilir. İntravenöz kullanım, hava kabarcıkları oluşturarak emboli oluşturma riskini taşıyabilir.
  • Kas içi: Ozon tedavisi ayrıca kas içi enjeksiyon şeklinde de uygulanabilir. Bu enjeksiyon için, ozon gazı genellikle uygulamadan önce oksijen ile karıştırılır.


Tedavinin verimliliği

Ozon tedavisi üzerine yapılan araştırmaların çoğunda sonuçlar umut verici olsa da, karışık sonuçlar mevcuttur. Kalp hastalığından artrite kadar birçok durumda ozon tedavisinin etkinliği halen araştırılmaktadır.

2018 tarihli bir araştırma ozon tedavisinin hareket aralığını iyileştirerek ve düşüşü geciktirerek diz osteoartritine yardımcı olabileceğini gösterdi. Yani bu araştırmaya göre, romatoid artrit veya bel fıtığı olan kişiler de ozon tedavisinden fayda görebilir. Ancak, bu koşullar hakkında henüz yeterli çalışma yoktur.

Ozon tedavisi ayrıca diş hekimliğinin birçok alanında kullanılmış ve incelenmiştir. 2019'dan yapılan araştırmalar ozonlanmış suyun kök kanalları sırasında dezenfektan olarak etkili olabileceğini göstermiştir. Diğer kullanımların yanı sıra, açıkta kalan dentinin duyarsızlaştırılmasına da yardımcı olabilir.

Ozon tedavisi sağladığını iddia eden birçok ürün satın alınabilir, ancak hiçbirinin etkinliği kanıtlanmamıştır. Ozon tedavisi, eğitimli bir sağlık hizmeti sağlayıcısı veya naturopatik pratisyen tarafından yapılmalıdır.

Şu anda FDA'in (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) ozon tedavisinin kullanımını desteklemesi için yeterli kanıt yoktur. Etkinliği ve güvenliği kanıtlamak için daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.


Yan etkiler

Ozon tedavisi şu anda yaygın olarak kullanılmamaktadır ancak riskleri vardır. Ozon gazının tek sayıda atomu vardır, bu da onu kararsız hale getirir. Bu istikrarsızlık tahmin edilemez olabileceği anlamına gelir.

Sağlık profesyonelleri ozon tedavisini kullanırken çok dikkatli olmalıdır. Ozon uygun miktarda ve doğru yerde kullanılmalıdır. Akciğerleri tahriş edebileceği ve nefes almayı zorlaştıran sıvı birikmesine neden olabileceğinden solunmamalıdır.

Ozon damar yoluyla yüksek dozlarda veya uzun süre alındığında önemli tehlikeleri olabilir. Olası tüm riskler hakkında doktorunuzla konuşmalı ve tedavinin risklerini ve potansiyel faydaları ile karşılaştırıp değerlendirmelisiniz.