BİLGİ VE TALEP FORMU

Detaylı bilgi almak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Evde Beslenme Tüpü veya NG Bakımı

Evde Beslenme Tüpü veya NG Bakımı

Ailenizin bir üyesini beslenme tüpü ile görmek hiçbir zaman kolay değildir. Yutma güçlüğü çeken hastalar için genellikle bir beslenme tüpü (veya nazogastrik tüp) gerekir. Bu tüp gerekli besinleri güvenli bir şekilde almalarını sağlar. Henüz alanında yeni hasta bakıcılar için bu süreçteki bakım zorlu olabilir. Bakımı profesyonel ve deneyimli kişilerin üstlenmesi, veya aile bireylerinin bakım konusunda eğitim almış olmaları önemlidir.


Besleme tüpünü ne sıklıkla değiştirmeliyim?

Evde beslenme tüpü bakımı yapılırken hijyen her zaman birinci öncelik olmalıdır. Şırıngalar her kullanımdan sonra su ile yıkanmalı (kaynatılmamalıdır) ve iyice kurutulmalıdır. 2-3 günde bir ve şırıngada görünür izler varsa daha sık değiştirilmelidirler.


Tüp Besleme Sırasında Kontrol Etmeniz Gerekenler

  • Tüpü sabitleyen mikro gözeneklerin sağlam olduğunu ve kaymadığını kontrol edin.
  • Tüpün açıkta kalan uzunluğunu ölçün. Besleme tüpü ilk takıldığında açıkta kalan uzunlukla aynı olmalıdır. Bazı tüplerde referans için sayısal işaretler bulunur.
  • Mide içeriğinin pH'ını kontrol edin (aspire edin).
  • Alkollü bir bez kullanarak musluğun (besleme tüpünün açıkta kalan ucunun kapağı) dışını temizleyin.
  • Tüpü kıvırırken musluğu çıkarın ve tüpün ağzını alkollü bir bezle temizleyin.
  • Şırıngayı (pistonlu) tüpün açıklığına sokun. Kıvrımı serbest bırakın.
  • Mide sıvısı görülene kadar (genellikle renksiz veya yeşil-sarı renk) pistonu yavaşça geri çekin.
  • Mide sıvısı görünmüyorsa hastayı sola yatırın. 5 dakika bekleyin ve mide sıvısını yeniden toplamayı deneyin. Mide sıvısı yine gelmiyorsa 10 ml hava pompalayın ve tekrar deneyin. Hala gelmemişse enjektöre ve besleme tüpünden 10 ml soğuk kaynamış su koyun. 5 dakika bekleyin ve tekrar deneyin. Bu son girişim başarısız olursa, evde bakım hemşirenizle iletişime geçin.
  • Mide sıvısını gözlemleyin. Renk bazı mukus iplikçikleri ile renksiz veya sarı-yeşil olmalıdır. Yarı sindirilmiş süt pıhtıları da görülebilir.
  • Mide sıvısını bir pH kağıdına dökün ve sonucu bir pH tablosuyla karşılaştırın. pH 1-6 arasında olmalıdır. *Yakınınız mide içeriğinin pH'ını etkileyebilecek bazı ilaçlar alıyor olabileceğinden, doktorunuzun önerdiği pH aralığına göre kontrol edin*
  • pH 1-6 arasında ise ve mide sıvısının görünümü normal ise yakınınızı besleyebilirsiniz.


Evde Tüp Bakımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Tüpün yerinde olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?

Besleme tüpünün açıkta kalan uzunluğunu ölçebilir ve mikro gözenekli bandın kaymadığını kontrol edebilirsiniz.


Tüp yerinden çıkmışsa ne yapmalıyım?

Durumu bizzat değerlendirmesi için eğitimli bir hemşireyi çağırmalısınız. Besleme tüpünü kendiniz yerleştirmeyi denememelisiniz.


Hastanın ağız ve burun hijyenini nasıl sağlarım?

Evde beslenme tüpü bakımı yapmak sadece tüpün değiştirilmesini ve tutulmasını gerektirmez. Ayrıca, sağlık sorunlarına yol açabilecek birikinti, sıvı veya plak oluşumunu önlemek için sevdiklerinizin ağız ve burun hijyenini korumak anlamına gelir.

Mümkünse yakınınızın günde iki kez dişlerini fırçalamasını sağlayın.

Dişlerini fırçalayamıyorsa diş etlerini, dişleri ve dili temizlemek için bir diş fırçası kullanın. Diş etini sodyum bikarbonat veya oral gargara solüsyonu ile silin.

Nemli bir pamuklu çubuk kullanarak besleme tüpü ile burnun dış kısımlarını nazikçe temizleyin.


Mikro gözenekli bandı ne sıklıkla değiştirmeliyim?

Yakınınızın yüzünü temizlerken mikro gözenekli bant günde bir kez değiştirilmelidir. Sıcak bir bez kullanarak mikro gözenekli bandı yavaşça gevşetin. Bandı yüzden ve tüpten çıkarın. Yeni bir mikro gözenekli bandı yeniden takın.


Beslenme sırasında süt neden aşağı akmıyor?

Tüpteki süt veya ilacın sıkışmış olması muhtemeldir. Yakınınızı sola yana döndürebilir ve sütün akıp akmadığını gözlemleyebilirsiniz. Hala akmıyorsa besleme tüpünün değiştirilmesi için evde bakım hemşirenizle iletişime geçmelisiniz. Sevdiklerinizde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğinden, engeli aşmaya çalışmak için şırınga ve pistonu kullanmayın.

Besleme tüpünün açıkta kalan uzun kısmının sallanmasını önlemek için tüpün ucunu yakınınızın gömleğine klipslemek için pençe şeklinde bir saç tokası kullanabilirsiniz.

Fazla süt buzdolabında 24 saate kadar saklanabilir (kutu veya pakedi açtığınız tarih veya saati not düşmek yardımcı olacaktır). Sütü ısıtmak için süt kutusunu 10 dakika ılık suda bekletin. Yakınınızı beslemeden önce sütün sıcaklığını bileğinizin iç kısmına karşı kontrol edin.

Yakınlarınızı besleme tüpünden beslerken yutma alıştırması yapmaya teşvik edin. Bu onların yutma kaslarını korumalarına yardımcı olur.

Süt tozunu daima suyla karıştırın ve topaklanmaması için süzün.

Ailelerin acil bir durumda en az bir ekstra NG Tüpü bulundurmalarıı önerilmektedir.

Besleme sırasında ve beslendikten 1 saat sonra yakınınızın en az 45 derece yan dönmesini sağlayın. Bu, sütün potansiyel olarak akciğerlerine akmasını önler.

Her seferinde beslenebilecek maksimum miktar 400 ml'dir. Vücudun sütü sindirmesi için her beslenme arasında yeterli zaman bırakın.

Tüpte süt/ilaç tıkanıklıkları olmadığından emin olmak için besleme tüpünü her beslemeden sonra 20 – 30 ml su ile yıkayın.

İlacı sütle karıştırmak yerine suyla karıştırın.


Nasıl daha fazla uzman desteği alabilirim?

Evde beslenme tüpü bakımıyla ilgili tıbbi yardım için Geropital ile iletişime geçebilirsiniz. Alternatif olarak, Geropital’in Evde Bakım Hizmetlerini kullandığınızda hemşirelerimizden bizzat bakım desteği alabilirsiniz.