En Yaygın Karşılaşılan Hastalıklar Bakımından Check-Up Yaptırmanın Önemi

BİLGİ VE TALEP FORMU

Detaylı bilgi almak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

En Yaygın Karşılaşılan Hastalıklar Bakımından Check-Up Yaptırmanın Önemi

En Yaygın Karşılaşılan Hastalıklar Bakımından Check-Up Yaptırmanın Önemi

Jinekolojik hastalıklar

Jinekolojik hastalıklar kadınlarda en sık karşılaşılan hastalıkların neredeyse başında gelir. Bu nedenle check-up paketlerinde tüm kadınlar için mutlaka jinekolojik kontroller yer alır. Yaş veya sağlık durumuna bakılmaksızın jinekolojik muayene yapılması, bunun yanında smear ve HPV testlerinin de yapılması gerekir.


Jinekolojik Check-Up

Peki tüm bu kontroller neden önemlidir?

En yaygın risklerden biri HPV, yani human papillova virüs’tür. Yüzden fazla farklı türü olan HPV virüsü günümüzde cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklar arasındadır. HPV’nin varlığı ve özellikle de bazı türleri rahim ağzı kanserine neden olur ve bu kanser riskinde artış yaratır. Kanser oluşmadan veya ileri safhalara ulaşmadan müdahale edilebilmesi bakımından erken teşhis ve rutin kontroller son derece önemlidir.


Mamografi Check-Up

Meme sağlığı

Kadınlar için check-up paketlerinde yer alan diğer önemli kontrol ise mamografi ve meme ultrasonudur. 40 yaş altı iseniz meme ultrasonu ve gerekirse meme MR’ı ile inceleme yapılır. Bu takiplerin yıllık olarak yapılması son derece önemlidir. Şüphe uyandıran bir durum saptanırsa yakın takibe alınmanız ve daha sık kontrollere gelmeniz gerekir. İlerlediği düşünülen patolojik bir durum varsa biyopsi ile teşhise yönlendirme gerekebilir.

Meme sağlığı alanındaki tetkiklerinizi her zaman aynı merkezde yaptırmanız bir sorun ortaya çıkarsa zaman içerisindeki gelişimini görebilmek bakımından veri birikimi ve kolaylık sağlayacaktır.


Üroloji Check-Up

Ürolojik hastalıklar

Ürolojik kontroller tüm erkek check-up paketlerinde yer alır. Bunlar prostat spesifik antijen (PSA) testi ve batın ultrasonunda prostat incelemesidir. Normal şartlarda yalnızca 40-65 yaş grubu bireyler üroloji uzmanı tarafından muayene edilse de hastanın eğer belirli bir şüphesi varsa bu durumda da muayene yapılabilir. Bazı değerlerin beklenenin üzerinde seyrettiği durumlarda multiparametrik prostat MR ve gerek duyulursa prostat biyopsisi gibi ek tetkikler istenebilir.

Ürolojik muayene yalnızca prostat kanserine yönelik olarak yapılmaz. İyi huylu prostat büyümesi olup olmadığı ve tedavi gerekip gerekmediği de bu muayeneler sırasında anlaşılır.

  • Gerekli görülen bazı durumlarda işeme testi yapılabilir.
  • İdrarda kan görülmesi durumu ile karşılaşıldığında tomografik ve sistoskopik incelemeler de talep edilebilir.
  • Testis ultrasonu (skrotal ultrason), check-up paketleri içinde yoktur, ancak üroloji uzmanı muayene sırasında bir problem tespit ederse veya hastanın bir şikayeti varsa ilaveten yapılabilir.


Tiroid Check-Up

Tiroit hastalıkları

Tüm check-up paketlerinde tiroit ultrasonu ve tiroit hormon testi bulunur. Boynun ön tarafında yer alan tiroit bezindeki nodüller ultrason ile kolayca tespit edilebilir ve nodüllerin ultrasonografik görünümlerine göre risk durumu sınıflandırılabilir. Görünüm, büyüklük ve risk değerlendirmesinde yüksek risk taşıyan nodüllere tiroit ultrasonu eşliğinde biyopsi yapılabilir. Biyopsi örneğinin patolojik incelemesinde yüksek kanser riski taşıyan ya da kanserli olduğu tespit edilen nodüller genel cerrahi uzmanlarına yönlendirilir. Diğer sık rastlanılan tiroit problemi “kronik tiroidit”tir; bir tür otoimmün tiroit bezi iltihabıdır ve çoğu kez check-up sırasında tesadüfen yakalanır. Tiroit fonksiyonlarının artmış veya azalmış olmasına göre tedavi edilebilir.